Suojaa silmäsi UV-säteiltä – soluilla on muisti

Kategoriat: Aurinkolasit, Etusivu, Harrastukset ja Työnäkö.

 lumisokeus on luonnon oma puolustuskeino

UV-säteily – osa sähkömagneettista säteilyä

Näkyvä valo ( 380 – 780 nm) on osa sähkömagneettista säteilyä,  jonka avulla ihmissilmä tuottaa näköhavainnot. Tätä lyhyempi säteily on silmälle näkymätöntä, ultraviolettisäteilyä (UV). Ultraviolettisäteily jaetaan aallonpituuden mukaan kolmeen osaan, joista pitkäaaltoisinta on UV-A (315 -380 nm) ja lyhytaaltoisia UV-B (280 -315 nm) ja UV-C (100 – 280 nm). UV-C  säteilyä ei esiinny luonnonvalossa maan pinnalla, koska se suodattuu ilmakehään.

UV-säteilyn vaikutukset silmään

Pääosa UV-säteilystä pysähtyy sarveiskalvoon ja mikäli säteilytys ( tehohuippu 265 -275 nm) on pitkäkestoista ja runsasta esim. vesillä tai hangilla, on seurauksena fotokeratiitti ns. lumisokeus, luonnon oma suojautumiskeino, jonka avulla kudokset lisäävät pidätyskykyään syvempien osien suojaamiseksi. Tila on kivulias, mutta korjaantuu yleensä itsestään parissa päivässä.
Aikuisilla osa UV-A ja UV-B säteilystä tunkeutuu silmän linssiin ja absorboituu siihen. Sen sijaan nuorilla UV-A ja sitä lähellellä oleva säteily yltää jopa silmän pohjalle. Mykiössä varsinkin UV-B:llä on harmaakaihen kehitystä edistävä vaikutus erityisesti herkistymistä lisäävien lääkkeiden käytön yhteydessä.
Koska kudoksilla on muisti ja näin ollen kuormitus on vuosien mittaan kertyvää on hyvä suojata erityisesti lasten ja nuorten sekä ulkona työskentelevien tai runsaasti oleskelevien silmät haitalliselta UV-säteilyltä ja myös liialta näkyvältä valolta  niiden silmien rappeutumista edistävien vaikutusten takia. Tämä on hyvä muistaa myös ulkomaanmatkoilla ja varsinkin niillä seuduilla, joilla säteilyannokset ovat suuria.

Miten suojata silmät

Käyttämällä laadukkaita aurinkolaseja, jotka suodattavat liiallisen näkyvän valon lisäksi pois ultraviolettisäteilyn ja erityisesti sitä lähellä olevan (380 – 400 nm) olevan säteilyn. Hyvät aurinkolasit suodattavat UV:n 100 %:sti ja lisämausteina niissä voi olla polarisaatio, tummuvuus tai muu lisäarvoa tuottava ominaisuus esim. jokin tarkoitukseen sopiva sävy, vaikkapa Optiroad, ruskea ajolasi.
Suodatuksen lisäksi on hyvä käyttää lippalakkia, lierihattua tai muuta mekaanista varjostinta silloin kun se on mahdollista ja samalla suojata ihoa UV:n haittavaikutuksilta.