Kyynelklinikka

Kuivasilmäisyystutkimus

Opti+ Kyynelklinikka auttaa, jos epäilet kuivasilmäisyyttä

Jos arkeasi kiusaa joku seuraavista oireista, sinun kannattaa kääntyä Opti+optikon puoleen!

 

  1.  Aamu alkaa hankalasti. Erilaiset epämukavat tuntemukset silmissä kuten kuivuus, hiekan tunne, kutina tai poltto ärsyttävät heti aamiaispöydässä. Joskus herätessä saattaa olla jopa kivuliasta saada silmät auki.
  2. Päivä toimistolla näyttöpäätteen edessä on ohi ja silmät tuntuvat väsyneiltä ja punoittavat. Tuntuu kuin silmiä ympäröisi näkymätön vanne.
  3. Ulkoillessa tai pyöräillessä silmät kyynelehtivät runsaasti ja saatat tuntea valonarkuutta puolipilviselläkin säällä.
  4. Olet käynyt optikolla lähiaikoina ja kaiken pitäisi olla kunnossa näönkorjauksen suhteen, mutta uusista silmälaseistasi huolimatta näöntarkkuus tuntuu vaihtelevan päivän mittaan. Näkenminen tuntuu välillä epämiellyttävältä.
  5. Olet jo pitkään käyttänyt piilolaseja, mutta ennen ihan mukavien piilolasien käyttö on alkanut tuntua epämukavalta. Syy voi olla kuivasilmäisyydessä, tule tarkastukseen!

 

Miten kuivasilmäisyyttä tutkitaan ja hoidetaan?

Koska silmän pinnan riittämättömästä kosteudesta aiheutuvan kuivasilmäisyyden syitä, aiheuttajia ja myös sairauksia on todella paljon, ei ole olemassa yhtä patenttilääkettä kuivasilmäisyyden hoitoon. On tärkeää tietää mistä kuivasilmäisyys johtuu, joten kunnollinen mikroskooppinen tutkimus on välttämätöntä oikeanlaisen hoidon löytymiseen.

Yhtä tärkeää kuin diagnoosi, on hoidon seuranta ja uusien hoitometodien kokeilu, mikäli valittu hoitoaine tai metodi ei auta

Opti+Kyynelklinikalla sinulle tehdään ensin kuivasilmäisyyskysely, jolla kartoitamme miten kuivasilmäisyys vaikuttaa jokapäiväiseen elämääsi.
Seuraavaksi optikkomme havainnoi silmiesi räpäytystiheyden ja laadun sekä luomien toiminnan. Tämä on tärkeää, sillä aina räpäyttäessäsi sarveiskalvon pinnalle levittyy ohut kyynelnestekerros eli kyynelfilmi. Tämä kosteuttava ja suojaava kerros voitelee silmiäsi ja poistaa niistä roska-ainekset, joka saattaisi vahingoittaa näköäsi.
Kyynelfilmi elää ja haihtuu koko ajan silmäsi päällä, josta aiheutuu kyynelfilmi repeämiseksi kutsuttu ilmiö. Tämä ei ole ongelmallista niin kauan, kuin uutta kyynelnestettä muodostuu normaalisti ja ylimääräinen neste poistuu luonnollisesti silmäluomien kanavien kautta.

Jos kyynelfilmin laatu tai määrä ei riitä, tästä voi aiheutua silmän pintaan kuivia alueita. Juuri näiden kuivien alueiden takia saattaa silmissäsi olla roskan- tai muita epämiellyttäviä tuntemuksia.
Silmäsi pinnan tilannetta voimme tutkia mm. Tearscope-laitteella. Tearscopella saamme tarkkaa tietoa kyynelfilmisi toiminnasta ja kerroksen paksuudesta kuivasilmäisyysdiagnoosia varten. Kaikki tieto jää talteen laitteen muistiin, joten hoidon edetessä voimme havainnollistaa sinulle muutokset lähtötilanteeseen verrattuna.

Kun tutkimusten perusteella voimme päätellä, että vaivojesi aiheuttaja todella on kuivasilmäisyys, pitää seuraavaksi pohtia, mikä hoitotapa tulee kyseeseen.

Yleisin keino helpottaa kuivasilmäisyyttä ovat erilaiset silmien kostutustuotteet

Näillä nestemäisillä tai geelimäisillä ”keinokyyneleillä” paikataan puutteellista kyynelnesteen muodostumista sekä normalisoidaan kyynelnesteen väkevyyttä luonnolliselle tasolle. Käytettävän silmätipan koostumus valitaan kuvasilmäisyyden tason perusteella. Iän mukana kyynelnesteen laatu muuttuu, joten vanhemman voi olla tarpeen käyttää pitkäkestoisemmin vaikuttavia silmätippoja kuin nuoremman.

Jos kuivasilmäisyyden aiheuttajaksi todetaan kyynelnesteen liian nopea poistuminen kyynelkanavien kautta silmän pinnalta, voi tarpeen olla polikliininen kyyneltulppien asennus. Tulpat estävät kosteuden valumista pois silmän pinnalta. Ennen toimenpiteen tekemistä kannatta kuitenkin kokeilla oikeanlaista tippahoitoa ja kenties näin välttää toimenpide.

Yöhoitona voidaan kokeilla erityisiä suojalaseja, jotka estävät kosteuden haihtumista silmän pinnalta. Suojalaseista on myös malleja, jotka on kehitetty silmäluomien lämpöhoitoon. Lämpähoito tulee kyseeseen etenkin, jos kuivasilmäisyyden syyksi epäillään tai on havaittu silmän ylä- ja alaluomessa sijaitsevien Meibomin rauhasten toimintahäiriö. Meibomin rauhaset tuottavat öljymäistä eritettä silmän uloimmaksi kerrokseksi, joka estää kosteuden haihtumista ja silmän kuivumista. Rauhasten tukkeumista voidaan hoitaa lämmittämällä Meibomin rauhasten öljyä lämpötyynyllä, silmäluomien hieronnalla sekä silmäluomien säännöllisellä puhdistamisella.

Kaikkiin kuivasilmäisyyden oireisiin kannattaa kokeilla myös silmien, limakalvojen ja ihon kuivuuteen auttavia Ophtamin® Dry Eye kaksoistyrniöljykapseleita. Tämän ravintolisä vähentää tutkitusti silmien punoitusta, kirvelyä ja polttelun tunnetta. Lisäksi se vaikuttaa kyynelnesteen koostumukseen siten, että piilolinssien käytöstä tulee miellyttävämpää.

Kuivasilmäisyyden oireet vaihtelevat vuodenajan mukaan, jolloin myös hoidon tasoa muutetaan tarpeen mukaan. Ainakaan vielä ei kuivasilmäisyyteen ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta onneksi oireita voidaan merkittävästi lieventää ja helpottaa. Onkin tärkeää seurata tilannetta pitkin vuotta.

Ensimmäisen Opti+Kyynelklinikka käynnin jälkeen sovimme kontrollikäynnin noin kolmen viikon päähän, jolloin vähennetään, lisätään tai muutetaan tuotteita. Uusi kontrolli jälleen kolmen viikon kuluttua, jolloin varmistetaan, että hoito toimii. Tämän jälkeen kontrollikäyntien väliä voidaan pidentää, mutta ei lopettaa, sillä keinot ja tuotteet kuivasilmäisyyden hoitoon paranevat koko ajan.

Kuivasilmäisyyteen löytyy apua!