Tärkeintä on hyvä näkeminen

Silmälasilinssin valinta alkaa näöntarkastuksella

Kaikkien silmälasilinssien keskeisen voimakkuuden tulee voimakkuudeltaan ja verkkokalvolle tuottamallaan voimakuudella vastata silmälasireseptiä. Silloin kun verrataan vain linssien optisen keskipisteen aluetta tuottavat eritasoiset linssit samankaltaisen kuvautumisen. Linsseihin alkaa tulla eroja välittömästi optisen keskipisteen ulkopuolella. Tämä korostuu eritoten moniteholinsseissä, mutta myös yksitehoissa on suuria, näkemiseen vaikuttavia eroja.

Silmälasilinssin hintaan vaikuttavia tekijöitä

Suurin vaikuttava asia on linssityyppi, tarvitaanko näönkorjaukseen yksiteho-, syväterävä-, kaksiteho- ja moniteholinssit. Parhaan linssivaihtoehdon löytäminen perustuu käyttäjän yksilöllisiin tarpeisiin ja sopivaan hinta-laatu-suhteeseen.

Yksiteholinssit

ovat yleisin linssityyppi, niissä on sama vahvuus koko linssin alueella. Lukulasit auttavat näkemään lähelle, lukemaan kirjaa, tekemään käsitöitä jne. Kaukolasit toimivat taas päinvastoin, ne auttavat näkemään kauemmas liikenteessä, katsomaan televisiota ja seuraamaan koulussa opetusta liitutaululta.

Syväterävät linssit

ovat sisätilalinssejä, jotka sopivat esimerkiksi toimistotyöhön, jossa on tarve nähdä tarkasti tietokoneen ruutu ja näppäimistö. Syväterävät silmälasit ovatkin tyypillisesti työnäköön tarkoitettu sisätilalinssiratkaisu.

Kaksiteholinssit

ovat nykyään jo hieman ”vanhaa tekniikkaa”, mutta niitä tilataan silloin tällöin. Linssin alaosassa on alue lähikatselua varten ja muu osa linssistä on kaukonäköä varten. Katseen siirtely lähinäköön ja kaukonäköön tarkoitettujen alueiden välissä vaatii totuttelua.

Moniteholinssit

ovat nykyaikainen ratkaisut tarpeeseen nähdä sekä kauas että lähelle. Mitä yksilöllisemmin moniteholinssit mitoitetaan käyttäjänsä näkötarpeisiin, sitä kalliimmat ne yleensä ovat, koska erikoishionta vaatii myös parhaan mahdollisen linssimateriaalin. Koska edullisimmissa moniteholinsseissä lähinäköalue on suhteellisen kapea, silloin voi olla hyvä idea hankkia erikseen lähilasit lukemiseen ja päätetyön vaatimuksiin.

Silmälasilinssien hintaan vaikuttavat myös erikoisominaisuudet ja  linssipinnoitteet. Näitä  ovat mm. auringon valossa tummuvuus, sinisen valon suoja ja pinnoitteet kuten kovapinta, heijastamattomuus, likaa hylkivä pinnoite, antistaattisuus ja huurtumattomuus.

Monitehoissa on eroja

Kuvasta näet suuntaa antavasti, miten moniteholinssin tarjoama käyttömukavuus optisen keskipisteen ulkopuolella kasvaa, kun siirrytään aste asteelta perusmonitehosta täysin ykslölliseen, käyttäjän tarpeiden mukaan valmistettuun moniteholinssiin.

Harrastelinssit vastaavat lajin vaatimuksiin

On runsaasti harrastuksia, joissa näkemisen vaatimukset poikkeavat arkinäkemisestä. Golf, ammuntalajit, metsästys, pyöräily muutamia mainitaksemme. Esimerkiksi haulikkoampujille voimme tarjota tarkan näkemisen lisäksi "Shot gun red" -erikoisvärin.