Aurinkolasit

Varhaisimmat ”aurinkolasit” lienevät peräisin jääkauden aikaisilta metsästäjiltä, jotka suojautuivat lumikenttien kirkaudelta. Silmien päälle laitetussa luisessa suojassa oli pieni rako näkemistä varten, joka vähensi silmiin tulevaa valon määrää. Primitiivisestä mallistaan aurinkolasit ovat kulkeneet pitkän matkat. Tänään aurinkolasit ovat yhtä aikaa tekninen taidonnäyte ja muotiluomus.


 

Aurinkolasit voidaan karkeasti jakaa kolmeen ryhmään

Tummalinssiset, perinteiset aurinkolasit suojaavat häikäisyltä ja auringon säteilyltä. Häikäisyä erityisen tehokkaasti poistavat polarisoivat linssit suodattavat heijastavan valon sekä parantavat kontrastien ja etäisyyksien erottamista. Vedestä ja lumesta heijastuva valo saattaakin rasittaa silmiä enemmän kuin suora auringonpaiste.

Vaalealinssiset ja liukuvärjätyt asusteaurinkolasit ovat suosittuja, mutta niiden suojaamisominaisuudet eivät välttämättä yllä perinteisten aurinkolasien tasolle. Tässä ryhmässä myös sekä kehysten, että linssien laatu vaihtelee suuresti riippuen ovatko kyseessä massavalmiste vai viimeistelty merkkituote.

Kolmantena ovat urheilu- ja harrastelasit, joissa on eri lajityyppeihin suunniteltuja, erilaisia näkemistä parantavia ja silmiä suojaavia ominaisuuksia. Harrastuksissa olosuhteet vaativat ehkä tavallista paremman aurinkosuojauksen, erittäin hyvän istuvuuden, tuulelta suojaavan muotoilun tai optisten ominaisuuksien säätömahdollisuuden.

tyylikkäät aurinkolasit

Aurinkolasit kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan

Valikoimissamme on aurinkolaseja mm. golfiin, purjehdukseen, tennikseen, lasketteluun, ammuntaan, sukeltamiseen, kiipeilyyn, hiihtoon, pyöräilyyn ja kalastukseen.

Aurinkolaseissakin näönkorjaus ratkaistaan vaatimustesi mukaisesti, monet aurinkolasimallit saat silmälasivahvuuksillasi yksi- tai moniteholinssein.

Mikäli valitsemaasi malliin eivät hiotut linssit sovi, vahvuudet tehdään erilliseen adapteriin, joka kiinnittyy tukevasti, mutta helposti kehyksiisi tai laskettelulaseihisi.

reebok-golfaurinkolasit

Aurinkolasilinssien värisävyt vaikuttavat suuresti näköaistimukseen 

Jokaista aistimaamme väriä vastaa oma valon aallonpituus. Näköaistimusta voidaan parantaa leikkaamalla näkemisen kannalta epäedullisia aallonpituuksia.

  • Keltainen,  parantaa kontrastia pilvisissä tai hämärissä valaistusolosuhteissa.
  • Oranssi, suodattaa pois epätarkkuutta aiheuttavaa lyhytaaltoista sinisen valon aallonpituutta, oranssi on suosittu golf- ja ampujalasien väri. Oranssin punertava FL‐41 erikoissävy suodattaa pois jopa 80 % sisätiloissa esiintyvästä päänsärylle altistavasta välkkyvästä sinisestä valosta.
  • Ruskea, hyvä yleisväri. Soveltuu myös autoiluun ja metsästykseen.
  • Harmaa, luonnollinen näkeminen. Ei muuta värijakaumaa. Sopii vastavaloon sekä yleisvärinä autoiluun.
  • Lila, erikoisväri esim. haulikkoampujille. Auttaa erottamaan oranssin kiekon vihreästä metsästä ja sinisestä taivaasta.
  • Purppura, toimii parhaiten vihreälle taustalle ja auttaa erityisesti henkilöitä, joilla on ongelmia puna-vihernäkemisessä.

Ikoniset aurinkolasimerkit

Harvan asusteen tuotemerkki herättää käyttäjässään yhtä paljon intohimoja kuin aurinkolasit. ”Reiskat” eli Ray Banit ovat muuttuneet aurinkolasien synonyymiksi kuin aikanaan Vespa kaikille skoottereille.

Ray Ban, tunnetaan parhaiten klassikoistaan Wayfarer and Aviator. Merkki on säilyttänyt asemansa nimenomaan laadukkaiden materiaalien ja optisesti virheettömien linssiensä ansioista, mikä on se suuri ero erona ”markettilaseihin” kaikissa Opti+optikkojen tarjoamissa merkkiaurinkolaseissa.

Muita merkkejämme ovat. esim. Esprit, on kansainvälinen, kalifornialaisella rentoudella maustettu lifestyle brändi, joka pursuaa elämäniloa, hauskanpitoa ja muodin viimeisimpiä tuulia.

Boomerang, tyylikäs ja monipuolisesti eri asukokonaisuuksiin sopiva skandinaavinen muotimerkki – Opti+ liikkeiden oma erikoismallisto.

Reebok, urheilullinen, hyvin istuva mallisto liikunnan harrastajille.

Ristomatti Ratia, ylpeänä esittelemme Suomen kuuluisimpiin muotoilijoihin kuuluvan Ristomatti Ratian nimikkomalliston, joka on saatavilla myös aurinkolaseina.

HIS Polarized, monipuolisen aurinkolasimalliston löydät useiden Opti+optikkojen valikoimista. Erinomainen hinta-laatu-suhde.

Opti+optikot ovat yksityisiä, kotimaisia näköhyvinvoinnin asiantuntijaliikkeitä, joista löydät yksillöiset aurinkolasiratkaisut kaikkiin tarpeisiisi.

HIS polarized