Silmälasilinssien materiaali ja oksidatiivinen stressi

Kategoriat: Optikko ja Silmälääkäri.

Oksidatiivinen stressi ja sini-violetti valo

Mistä silmään tulee haitallista lyhytaaltoista säteilyä?

Tietysti auringosta mutta sen lisäksi keinovalolähteet, tietokoneet,  televisiot,  tablettitietokoneet ja jopa älypuhelimet ovat merkittäviä säteilynlähteitä. Koska soluilla on muisti, säteilyn vaikutukset ovat kertyviä. On järkevää suojata silmät sisällä sini-violetilta -ja ulkona liialta näkyvältä valolta ja UV-säteilyltä.

Linssimateriaalien valinnalla voidaan vaikuttaa silmien hyvinvointiin

Kun valitaan linssimateriaali joka suodattaa UV—säteilyn ja lyhyen, oksidatiivista stressiä* aiheuttavan, sini-violetin valon, vähennetään riskiä harmaakaihen ja silmänpohjan ikärappeuman (AMD) syntymiselle. Tämä on erityisen tärkeätä niissä henkilöryhmissä, joissa riskit muutenkin esim. perimän johdosta ovat korkeat ja lapsilla sekä nuorilla. Myös keinomykiöllä varustetut kaihileikatut kuuluvat tähän ryhmään. Tästä syystä linssien perusmateriaaliksi kannattaa valita 1.6 taitekertoimella valittu muovi, joka suodattaa UV-säteilyn. Lisäämällä tähän valon mukaan tummuva komponentti, saadaan erittäin hyvä blue blocker – sinisen valon suodatus , joka on sisällä lähes kirkas, mutta aurinkolasi ulkona.

 Oksidatiivinen stressi on epätasapaino solujen (tai laajemmin katsottuna elimistön) hapetus-pelkistystilassa. Siinä tasapaino on kääntynyt liiaksi hapettavien olosuhteiden puolelle joko hapettavien tekijöiden ollessa liian voimakkaita tai pelkistävien tekijöiden eli elimistön antioksidatiivisten järjestelmien toimiessa vajavaisesti hapettavien tekijöiden torjumiseksi. Hapettavat vaikutukset ja oksidatiivinen stressi välittyvät reaktiivisten happi- ja typpiradikaalien kautta; ne ovat osa elimistön normaalia toimintaa mutta liiallisina määrinä vaurioittavat silmänpohjan solukkoa.