Tiedätkö millaiset lukulasit oikeasti tarvitset?

lukulasitSilmän linssi eli mykiö tarkentaa näkemäsi kohteen verkkokalvolle. Iän myötä mykiö kovettuu, jolloin sen kyky tarkentaa eri etäisyyksillä olevia kohteita heikkenee. Mykiön mukautuminen myös hidastuu noin 45-vuoden iässä. Kun katse siirtyy vaikkapa aamulehdestä keittiön kelloon, vie hetken ennen kuin näkö tarkentuu.

Monen aikuisnäköisen ensimmäiset silmälasit – lukulasit

Jos kyky lukea ohutta tai pientä tekstiä on heikentynyt tai lukeminen vaatii aikaisempaa paremman valaistuksen, on aika hoitaa näönkorjaus kuntoon. Optikolle tai silmälääkärille menon lykkäämien voi kostautua silmien väsymisestä johtuvalla päänsäryllä, silmien kuivumisella ja verestämisellä. Lukulasit voivat hyvinkin olla alkuun riittävä apu.

Mutta miksi mennä optikkoliikkeeseen, kun lukulaseja on marketeissa helposti saatavilla? Mikäli silmät olisivat samaa paria, voisikin ikänäköinen käyttää huoletta vakiovahvuisia valmislaseja. Mutta silmät ovat harvoin identtiset. Monilla on hajataittoisuutta, joka johtuu siitä, että silmän voimakkaimmin valoa taittava osa, sarveiskalvo ei ole täysin pyöreä. Tästä johtuen valo taittuu pysty- ja vaakasuunnassa eri kohtiin verkkokalvoa.. Seurauksena on se, että silmä hakee tarkennusta jatkuvasti ja rasittuu, joka johtaa siristelyyn ja esimerkiksi tekstin näkeminen kahtena.

Valmislasien prässätystä muovista valmistetuissa linsseissä on sama vahvuus, joten ne eivät huomioi hajataitteisen ihmisen näönkorjaustarvetta. Lisäksi linssien pupilliväli voi olla täysin väärä, josta johtuva vääristymä niin ikään rasittaa näköä. Valmislasien materiaali ei vastaa optiikaltaan yksilöllisesti valmistettua silmälasia, vaan on heikkotasoinen suurentava muovinen linssi.

Opti+optikolta saat juuri sinulle tehdyt lukulasit – myös syväterävinä

Tärkein syy hankkia lukulasit heti alusta alkaen optikkoliikkeestä on luonnollisesti yksilöllinen näönkorjaus. Lukulasien voimakkuutta valitessa optikon tai silmälääkärin on tärkeää tietää, millä etäisyydellä lukulaseja tarvitaan. Esimerkiksi kotioloihin sovitetut lähilasit sopivat huonosti näyttöpäätetyöhön, koska lukulasit on tarkoitettu vain 33-40 cm etäisyydellä olevien kohteiden hyvään näkemiseen. Jos katsetta pitää tarkentaa useammalle etäisyydelle, ovat yksitehoisia lukulaseja parempi ratkaisu syväterävät toimistolasit tai lukulasit Digi+ linssein.

hyvät lukulasit ovat mukavat pitää

Pinnoitteilla lisäominaisuuksia

Optikkoliikkeestä hankittuihin lukulaseihin saa paljon ominaisuuksia, joita valmislaseista ei löydy. Yhdistelmäpinnoite tekee muovilinssistä kulutusta kestävän ja heijastamattomuuden ansiosta silmäsi näkyvät luonnollisina linssien läpi. Heijastamattomuus myös helpottaa näkemistä keinovalossa, jossa suomalainen joutuu lukemaan suurimman osan vuodesta.
Mobiililaitteiden käyttö lukemiseen ja viihdesovellusten muodossa voi vähentää melatoniinin muodostumista ja täten vaikeuttaa unen saantia. Optikollasi on tarjota tähän ongelmaan sinistä valoa suodattava linssipinnoite tai BlueStopTM-linssimateriaalista valmistetut linssit.

Lukulaseilla apua jopa migreeniin

Joillekin migreeniherkille ihmisille migreenin laukaisevana tekijänä toimivia valoärsykkeitä on menestyksellisesti ehkäisty FL-41 migreenilinssillä. Tämän erikoisvärin saat lukulaseihisi vain optikkoliikkeestä. Opti+optikot tarjoavat lisäksi F-41 -linsseille Ostoturvan, joten jos erikoisväri ei auta kyseisen yksilön migreeniherkkyyteen, linssit voi veloituksetta vaihtaa halutessaan vastaavaan kirkkaaseen linssipariin.

Lukulasit päässä ihmisten ilmoilla

Etenkin alkuun lukulaseja saatetaan käyttää satunnaisesti ja silmälasit otetaan pois päästä ja takaisin useita kertoja päivässä. Tällöin kehys joutuu kovalle rasitukselle ja heikkolaatuiset saranat ja kehysten istuvuus heikkenee. Optikoltasi saat istuvat ja kovankin lukutoukan käsittelyssä kestävät kehykset, joissa lukulasiesi linssit istuvat napakasti.
On hyvin inhimillistä, että ensimmäisten lasien käyttöönottoa voivat hidastaa myös puhtaasti ulkonäölliset syyt. Silmälasit saatetaan kokea vanhenemisen merkiksi ja lasien käyttö julkisilla paikoilla voidaan kokea alkuun noloksi. Tämäkin ongelma ratkeaa Opti+optikollasi. Keskustellen ja lukutapasi selvittäen optikkomme löytää sinulle lasit, jotka eivät vain vahvista näkökykyäsi, vaan myös tyyliäsi. Tai aina on mahdollista hankkia piilolinssit myös lukemiseen.

lukulasit ovat tarpeen mobiililaitteita käyttettäessä

Entä hinta? Mitä hyvät lukulasit maksavat?

Kuten edellä kerrotusta huomasit, lukulasien valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa, jotta niiden ominaisuudet vastaavat todellisia tarpeitasi. Edullisimmillaan näöntarkastus ja lukulasit saattaa maksaa vain 50 €, mutta väärinkäsitysten välttämiseksi suosittelemme sinua budjetoimaan hyvään näkemiseen noin 200 €, jolloin valinnan varasi kehysten ja ennen kaikkea linssien valinnassa paranee huomattavasti!

Lopeta siristely ja käsien venyttäminen ajoissa, tule ystävällisen palvelun Opti+optikolle ja lukeminen on taas helppoa!