Silmälasikehykset

Opti+ optikot ovat yksityisiä, kotimaisia optikoliikkeitä, joista löydät yksilölliset silmälasikehykset. Mallistoissaan optikot huomioivat paikalliset makutottumukset, mutta myös kansainväliset virtaukset , ”sillä elämä on liian lyhyt, jotta kannattaisi tyytyä tylsiin silmälasikehyksiin”!

theo silmälasikehykset

Mitä silmälasikehysten valinnassa kannattaa huomioida

Kehysten ulkonäön tulee luonnollisesti sopia käyttäjänsä persoonallisuuteen. Valinta voi olla vaikeaa, sillä Opti+optikoilla värien ja muotojen valikoima on laaja. Peilaillessa kannattaa huomioida ainakin seuraavia seikkoja:

Kasvojesi muoto vaikuttaa todella paljon siihen, millaiset silmälasikehykset sinulle sopivat.  Kun olet löytänyt itseäsi kiinnostavia vaihtoehtoja, kannattaa pyytää Opti+ liikkeen optikkoa tai liikkeen kehysasiantuntija avuksi, että valitsemasi malli täyttää esim. koon puolesta juuri sinulle sopivat mitat.

kasvoille sopivat silmälasikehykset

Perusperiaate kehysmuodon valinnassa on valita kasvojesi muotoa ”rikkova” muoto. Ei siis pyöreää kehystä pyöreille kasvoille. Valintaan vaikuttavat vaihtoehdot näet näppärästi infograafistamme, joka löytyy TÄÄLTÄ.

Muita asioita, jotka voi pitää mielessä ovat
Nenäsi malli – se vaikuttaa sopivan materiaalin löytämiseen, kehysten nenäsillan muotoon ja nenätyynyratkaisuun.
Ihon sävy sekä hiusten ja silmien väri kannattaa huomioida, jotta silmälasikehysten väri puoltaa parhaita puoliasi.

Teknisillä ominaisuuksilla ja materiaalilla on merkitystä

Mallin ja materiaalin tulee olla kestävää, sillä silmälasikehystä joudutaan aina säätämään, jotta optikkosi voi varmistaa kehysten istuvuuden kasvoillesi ja etenkin korvien taakse. Kehyksiin tulevat linssit kannattaa huomioida ennen valintaa, näin varmistetaan kehysaukon tarjoama näkökenttä ja linssin kaunis asettuminen kehyksiin. Näkökenttään vaikuttavat myös kehysaisat, jotka voivat peittää osan näkökentästä, eivätkä näin ole paras mahdollinen valinta esim. autoilijalle.

Kehysmateriaaleista ”muovi” on nykyään erittäin suosittua, koska se antaa suunnittelijoille rajattomat mahdollisuudet värien ja kuosien käyttöön. Yleisin muovimateriaali on selluloosa-asetaatti, CA. Laadukkaita kehyksiä varten levyiksi puristettu selluloosa-asetaatti ”kypsytetään” varastoimalla, ennen kuin siitä jyrsitään kehysten alkumuoto. Muovikehysten hintaan vaikuttaakin suuresti työvaiheiden ja yksityiskohtien määrä. Halvat muovikehykset tehdään syöttämällä materiaali suoraan kehysmuottiin ja niistä saattaa puuttua kestävyyden ja säädettävyyden kannalta tärkeitä elementtejä kuten aisan sisällä oleva metalliruoto. Laadukkaan muovikehyksen tunnusmerkkejä on jämäkkä, mutta joustava tuntu niin kehysrungossa kuin saranoissa sekä viimeistellyt yksityiskohdat.

Alla: Esimerkki kehysasettaatien laajasta kirjosta. Skaga käyttää osassa mallistojaan M49-asetaattia, joka on valmistettu uusiutuvasta puuvilla- ja puuselluloosasta. Materiaali taipuu vaikkapa saaristomeren tuivertamaksi puupinnaksi.

skaga silmälasikehykset

Metallikehysten materiaalit ovat usein valmistajakohtaisia metalliseoksia. Kupari, sinkki, nikkeli, tina, rauta ja mangaani ovat seosten yleisimmin käytetyt metallit. Puhtaista tai lähes puhtaana esiintyvistä kehysmetalleista suosituin on titaani. Titaani on kevyttä ja kestävää, kehys voi painaa jopa vain 3g. Titaani ei allergisoi ja se on immuuni korroosiolle. Haittapuolena seosmetalleihin verrattuna on korkeampi hinta.

Erilaisia silmälasikehysten ratkaisuja

Silmälaseja tehdään myös ”ilman” kehyksiä. Näissä ”hengettömiksi” kutsutuissa kehyksissä aisat ja nenäsilta kiinnitetään suoraan linssiin. Kehyksettömillä kehyksillä tavoitellaankin yleensä huomaamatonta vaikutelmaa, mutta nykyään etenkin aisaosa voi olla hyvinkin näyttävä ja koristeellinen, kuten alla oleva Swarovski -silmälasimalli.

Siima- eli nylorkehyksissä linssi pysyy kiinni kehyksen osin korvaavalla nailonlangalla. Siimakiinnitys antaa suunnittelijoille paljon mahdollisuuksia leikitellä illuusiolla mistä kohtaa kehyksen etuosaa linssi näyttää olevan ”ilman mitään kiinnitystä”.

Naisten, miesten ja nuorten kehykset

Silmälasikehykset seuraavat nykyään muotia sesongeittain kuten vaatemuotikin. Hieman yleistäen voidaan sanoa, että naisten kehyksissä virtaukset seuraavat toisiaan nopeammin kuin miesten kehyksissä. Lasten ja nuorten malleissa suosittuja ovat ajan hengessä liikkuvat erikoismallistot.

Ristomatti Ratia kehys RM15005

Ristomatti Ratian suunnittelemaa naisten (yllä) ja miesten (alla) kehysmallistoa

Ristomatti Ratia kehys RM15006

Onkin aina jännittävää nähdä, mikä tyyliseikka nousee pinnalle, kun suuret kehysmuotitalot julkaisevat keväisin ja syksyisin uuden silmälasimallistonsa. Onko keksitty jotain aivan uutta vai kohotetaanko joku vintage-virtaus arvoon arvaamattomaan. Silmälasimuoti elää sykleissä, joka kierrättää häpeämättömästi aikaisempien vuosikymmenien ideoita aina uudelleen ja uudelleen – kuten muoti on aina tehnyt.