Näöntarkastuksen kustannuksia ei saa piilottaa silmälasien hintaan

Kategoriat: Optikko.

Näöntarkastus OPTI+ optikolla alkaa tietokoneella tehtävästä mittauksesta

Uutisotsikoihin nousee aika-ajoin kritiikkiä optikkoliikkeiden harjoittamasta ilmaisen näöntarkastuksen käytöstä markkinoinnissaan.

YLE-uutisoi 9.1.2014 ”Ilmaiset näöntarkastukset voivat johtaa harhaan”

”Jos ehdosta ei ole mainittu mainonnan yhteydessä on se kuluttajaviraston mukaan harhaanjohtavaa.- Jos tarkastus on kokonaisuudessaan ilmainen, voidaan sitä mainostaa sellaisena. Näöntarkastukseen kuuluu kuitenkin yleensä tuloksen antaminen kirjallisena asiakkaalle. Jos näin ei tehdä, pitää asiakkaalle kertoa selkeästi jo markkinointivaiheessa, että tuloksista velotetaan erikseen, toteaa kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Katri Väänänen.”

Nyt kun SuperAlet ovat käynnissä pitkin Suomen niemeä, teimme pienen pikagallupin OPTI+optikkojen käyttämästä näöntarkastusten hinnoittelusta.

Tapoja on monia, mutta kukaan OPTI+ optikko ei ilmoittanut markkinoivansa ”ilmaista” näöntarkastusta, vaan näköntarkastuksen hinta ilmoitetaan erikseen jo etukäteen tai sitten asiakkaalle annetaan kustannuslaskelma hänen silmälaseistaan, jossa näkyy myös näöntarkastuksen osuus hinnasta. Tässäpä muutamia esimerkkejä eri puolilta Suomea:

JOENSUU:
– Meillä näöntutkimus maksaa 30€ (silmälaseja varten).
– Jos tehdään piilolasitarkastus, hinta riippuu minkälaista tarkastusta asiakas tarvitsee. Jos asiakas ei ole aiemmin käyttänyt piilolaseja, varataan pidempi aika johon kuuluu myös käytön/linssien käsittelyn opetus, ja se maksaa 35€. Jos hän tarvitsee linssien vaihtosovituksen tai normaalin ”kontrollitarkastuksen”(hän on aiemmin käyttänyt piilolaseja) maksaa tarkastus silloin 25€. Meillä tehtyihin piilolasisovituksiin liittyvät jälkitarkastukset ovat veloituksettomia (asiakas on tällöin maksanut jo edellä mainitun 35€/ 25€ tarkastusmaksun alkuperäisestä käynnistä).
– Kun asiakas ostaa meiltä silmälasit, hän saa näöntarkastuksen hinnan (30€) alennuksena lasien hinnasta, eli näöntarkastus silmälaseja varten on käytännössä tällöin maksuton.
– Jos asiakas ei hanki meiltä laseja, hän maksaa tarkastuksesta normaalihinnan, ja saa itselleen asianmukaisen silmälasimääräys-reseptin kirjallisena mukaan. Myös tutkimuksessa tehtyjen muiden mittausten(esim silmänpaine) tulokset hän saa tietenkin tietoonsa ilman lasienostopakkoa. Hinta kerrotaan jo ennen tutkimuksen tekoa, yleensä asiakkaat sitä itse kysyvätkin.
– Pelkkä silmänpaineenmittaus maksaa meillä 8€.

PIEKSÄMÄKI

– Näöntutkimus 25 € ja näöntutkimus silmänpohjakuvilla 59 €

KANGASALA

– Näöntarkastus 25 €

KEMPELE

– Näöntarkastus 25 €

IISALMI

– Emme markkinoi ilmaista näöntarkastusta. Laskemme asiakkaalle lasien hinnan, joka sisältää tarvittaessa myös tarkastuksen ja se näkyy myös kuitissa. Jos asiakas haluaa pelkän tarkastuksen maksaa se 30 € ja reseptin saa mukaan.

JYVÄSKYLÄ

– Näöntarkastus silmälasien oston yhteydessä 25 €, opiskelijoille 15 € ja pelkkä näöntarkastus, jossa saa arvot mukaan 40 € – ja nämä hinnat ilmoitamme etukäteen emme jäljestä päin 🙂

TURKU

– Turun Optiikka ja Optikko Ukkonen; näöntarkastus 29 €. Emme mainosta ilmaista näöntarkastusta, vaan sen saa kaupanpäälle jos ostaa silmälasit.

NAANTALI
– Näöntarkastuksesta emme toistaiseksi veloita mitään, joten se on aidosti maksuton.

Lisätietoa sinua lähimmän OPTI+ optikon näöntarkastuksen hinnasta saa soittamalla. Yhteystiedot löydät liikesivuilta – klikkaa linkkiä tai  välilehteä ”Optiplus liikkeet palveluksessasi”