Minäkö kuivasilmäinen?

Kategoriat: Optikko, Silmälääkäri ja Silmien terveys.

Kuivasilmäisyyden mikroskooppitutkimus

Syksyn ja talven saapuessa monet meistä huomaavat näkemisessä ongelmia. Silmät tuntuvat väsyneiltä, ne ovat ärtyneet, valonarat, vuotavat sekä sisällä että ulkona, punoittavat, kirvelevät ja jopa näkeminen hankaloituu. Moni kokee silmien eteen nousevan sumun tai kalvon. Silloin saattaa olla kysymyksessä kuivasilmäisyys. 

Usein ihmetellään, että eihän kyse voi olla kuivista silmistä, jos ne vuotavat?

Vuotamisen syy on yksinkertainen. Silmän pinta ärsyyntyy liian vähästä tai ohuesta kyynelnestefilmistä, jolloin aivoilta tulee käsky tuottaa lisää kyynelnestettä. Ylimääräinen kyynelneste valuu pian pois, silmän pinta on uudelleen kuiva, tuotetaan lisää nestettä ja kierre on valmis.

Meitä on paljon, jotka kärsimme enemmän tai vähemmän joistakin kuivasilmäisyyden oireista päivittäin. Tutkimuksen mukaan noin 800 000 henkilöä (Lemp MA, Baudouin C, Baum J, et al. The epidemiology of dry eye disease: report of the Epidemiology Subcommittee of the International Dry Eye Workshop (2007).Ocul Surf. 2007 Apr;5(2):93-107.) Vaiva on kiusallinen ja haittaa jokapäiväistä elämää, niinpä siihen kannattaa hakea apua.

Kuivasilmäisyyttä on eri muotoista ja eri syistä johtuvaa,

joten on tärkeää, että silmät tutkitaan asiantuntevalla optikolla tai silmälääkärillä. Kuivasilmäisyyteen altistavia tekijöitä ovat mm. ikääntyminen, allergiat, lääkkeet, kyynelnesteen toimintahäiriöt, silmäleikkaukset ja ulkoiset tekijät, kuten päätetyö. Erilaiset yleissairaudet oireilevat kuivien silmien kautta, kuten nivelreuma, joten silmien tutkiminen ja syyn selvittäminen on tärkeää.

Kuivasilmäisyyteen perehtynyt optikko tai silmälääkäri varmistuu kyynelnesteen laadusta ja määrästä muutamalla testillä tutkimuksen yhteydessä. Tutkimukseen kannattaa varata aikaa noin 30 min. Ensin tutkimme kyynelnesteen määrän, joka useimmiten on alhainen.

Mikroskooppisessa tutkimuksessa paneudumme kyynelnesteen laadun tarkkailemiseen ja silmäluomien reunojen rakenteeseen. Monella kuivasilmäisellä ovat meibomian rauhaset luomen reunalla tukossa, jolloin hoitoa tulee kohdistaa myös siihen. Kyynelnestetuotanto voi olla normaalia, mutta se haihtuu liian nopeasti.

Tutkimuksen jälkeen ja siitä saatujen tulosten perusteella valitsemme oikeat hoitotuotteet.

Apua kuivasilmäisyyteen

Kostutustippoja on monenlaisia, joten on tiedettävä mihin alueeseen tarvitaan apua ja mikä on oikea tuote. Hoito on jatkuva prosessi, mutta vuodenajan vaihteluiden mukaan sitä saadaan välillä vähennettyä, taas ulkoisten ärsytystekijöiden muututtua, lisättyä.

Jos koet ongelmia silmien kanssa tule optikolle, joka on perehtynyt kuivasilmäisyyteen. Saat apua ja helpotusta silmien oireiluun.

Artikkelin kirjoittaja: optikko Arto Hartikainen