Max Factorin ihmeellinen elämä

Kategoriat: Muoti.

You are not born glamorous. Glamour is created

Kun Hollywoodin kultakaudella puhuttiin meikeistä, vain yksi nimi oli tähtinäyttelijöiden huulilla: Max Factor. Max Factor oli visionäärinen meikkitaiteilija, keksijä ja peruukintekijä. Hän tuli tunnetuksi kulta-ajan näyttelijätähtien kuten Ava Gardnerin, Jean Harlow’n ja Marlene Dietrichin meikkien luojana. Max Factor uskoi, että kaikista naisista löytyy glamouria.

Maksymilian Faktorowicz syntyi Venäjällä vuonna 1872. Perhe oli varsin köyhä eikä isällä ollut varaa kouluttaa lapsiaan. Maksymiliankin aloitti työnteon jo kahdeksan vuotiaana: ensin hammaslääkärin apulaisena ja sitten peruukintekijän ja kosmetologin harjoittelijana. Jo 14-vuotiaana hän toimi Venäjän keisarillisen oopperan peruukin tekijänä ja ”kosmetologina”.

1890-luvulla Maksymilian avasi Moskovan lähellä ensimmäisen oman myymälänsä, jossa hän myi käsin tehtyjä poskipunia, voiteita, hajuvesiä ja peruukkeja. Maksymilianin maine kasvoi, kun teatteriseurueet kiertelivät ympäri Venäjää esiintymässä aatelistolle ja käyttivät hänen kosmetiikkaansa. Aatelisto nimitti Maksymilianin keisariperheen ja Venäjän keisarillisen oopperan viralliseksi kosmetiikka-asiantuntijaksi.

Juutalaisvastainen mieliala nousi Venäjällä, ja vuonna 1904 Maksymilian Faktorowicz perheineen päätti muuttaa Amerikkaan. Koska hänellä oli ollut tärkeä asema keisariperheen yhteydessä, maastamuutto piti suunnitella ovelasti ja naamioida kylpylämatkaksi Karlovy Varyyn.

Ellis Islandin maahantuloviranomaiset lyhensivät Maksymilian Faktorowicz –nimen amerikkalaisille helpompaan muotoon Max Factor. Perhe asettui Missourin St. Louisiin eikä koskaan palannut Eurooppaan.

Uusi elämä Amerikassa

Max Factor aloitti yritystoiminnan myymällä kosmetiikkaa vuoden 1904 Maailman näyttelyssä. Epärehellinen yhtiökumppani varasti kuitenkin yhtiön varaston ja rahat. Perheen avustuksella Max Factor aloitti uudestaan alusta, tällä kertaa parturina.

Henkilökohtaisten murheiden seurauksena – ensimmäinen vaimo Lizzie kuoli ja toinenkin avioliitto päättyi onnettomasti – Max Factor muutti vuonna 1914 Los Angelesiin, orastavan elokuvateollisuuden kupeeseen. Saman vuonna hän näki ensimmäisen elokuvan ja kauhistui raskaan ”rasvamaalin” määrää. Vaihtoehdoksi tuolloin käytössä olleelle ”rasvamaalille” Max Factor kehitti ensimmäisen elokuvameikkinsä, ”joustavan rasvamaalin”, joka sai näyttelijän kasvot näyttämään luonnollisemmilta.

MAXFactorX kehykset

Sana make-up syntyy

Tieto Max Factorin taidoista levisi nopeasti elokuvapiireissä ja hän liikkuikin jo pian USA:aan muuttonsa jälkeen Hollywoodin tärkeimmissä elokuvapiireissä. Vuonna 1920 Max Factor lanseerasi ensimmäisen täydellisen kosmetiikkamallistonsa ja kutsui sitä nimellä ”make-up”, meikki. Hän oli ensimmäinen, joka myi meikkejä elokuvateollisuuden ulkopuolelle, jotta kuka tahansa nainen voisi jäljitellä suosikkinäyttelijänsä ehostusta.

Max Factorille myönnettiin vuonna 1929 Oscar-kunniapalkinnon hänen kehittämistään meikeistä ja meikkaustekniikoista. Hänen johtoajatuksensa kuitenkin oli, että jokainen nainen voi olla lumoava, kun käytettävissä on oikeat meikit ja meikkaustaidot. Nykyäänkin Max Factor liitetään usein elokuvamaailmaan, sillä monissa sen mainoksissa mainostetaan myös elokuvia, joissa yhtiön meikkejä on käytetty. Max Factor -yhtiöllä on oma tähti Hollywood Walk of Famella.

Max Factor on myös ”kauneuskalibraattorin” kehittäjä. Laite auttoi määrittämään kasvojen korjausta tai korostusta vaativat alueet ”täydellisten kasvojen” luomista varten. Max Factor kertoi tosin, ettei hän koskaan onnistunut täydellisten kasvojen luomisessa.

Kun Max Factor kuoli vuonna 1938, hänen perheensä päätti, että Max Factorin nimen tulee säilyä. Poika Francis oli perinyt isänsä taidot lahjakkaana ja luovana meikkitaitelijana, joten hän vaihtoi nimekseen Max Factor Jr. Näistä vuosista eteenpäin Max Factor -yhtiön tarinaa värittävät lukuisat uusien meikkituotteiden lanseeraukset ja maailmanlaajuinen tunnettuus.

You are not born glamorous. Glamour is created. –Max Factor