Linsseissä on eroja

Kategoriat: Etusivu ja Linssit.

linssiartikkeliKaikkien silmälasilinssien optisen keskipisteen tulee vastata joko voimakkuudeltaan tai verkkokalvolle tuottamallaan voimakkuudella silmälasireseptiä. Silloin kun verrataan vain linssien optista keskipistettä, linssit ovat siis ominaisuuksiltaan samanlaisia. Linsseihin alkaa tulla eroja välittömästi optisen keskipisteen ulkopuolella. Tämä korostuu eritoten moniteholinsseissä, mutta myös yksitehoissa on eroja.

Yksitehoissa eroa saadaan esimerkiksi muuttamalla linssin etupinnan pallopintainen muoto asfääriseksi eli lineaariseksi pinnanmuodoksi, mikä mahdollistaa laajemman käytettävän alueen ilman, että päätä pitää kääntää. Yksitehot voidaan valmistaa yksilöllisinä, jolloin linsseihin tehdään muun muassa atoorinen optimointi, joka laajentaa näkökenttää entisestään.

Yleensä moniteholinssien kohdalla linssien erot tulevat hyvin selkeästi esille. Markkinoiden edullisimmat linssit edustavat vanhempaa teknologiaa, jolloin moniteholinssit vääristävät reuna-alueiden näkymää hyvin voimakkaasti. Tällaiset silmälasit ovat käyttökelpoiset varalaseiksi tai hyvin pieniin taittovirheisiin, sillä taittovirheen kasvu kasvattaa myös vääristymiä.

Nykyään markkinat ovat keskittyneet lähinnä hintakilpailuun ja kuluttajille markkinoidaan linssejä lähinnä hintaperusteisesti. Kuluttajilla on kuitenkin valittavissa perus-, yleis-, yksilöllisiä ja yksilöllisiä HD eli yksilöllisiä teräväpiirtolinssejä. Jo yleislinsseillä voidaan ottaa huomioon asiakkaan näkötarpeita, esimerkiksi paljon ulkoilevalle voidaan valmistaa ulkoiluolosuhteisiin paremmin toimivat linssit. Tällöin huomioidaan enemmän kauas ja vähän lähemmäs kohdistuvaa näkötarvetta ja puhdas lukualue on hieman kapeampi.

Yksilöllisissä linsseissä otetaan huomioon näkötarpeet, valittu kehys ja kehyksen istuvuus, jolloin käyttäjälle räätälöidään täysin yksilöllinen linssi. Yksilölliset HD linssit saavat lisäksi atoorisen optimoinnin, joka huomioi paremmin silmienyhteistoimintaa sekä mahdollistaa lähes vääristymättömän moniteholinssin valmistamisen

Linsseissä on siis eroja!

Jan-Eric Breitholtz
Optometristi
Linssituotannon päällikkö, Finnsusp Oy