Kuningaskuluttaja kysyi: ”Miksei silmälasilinssejä saa vanhoihin kehyksiin?”

Kategoriat: Kehykset, Linssit ja Optikko.

Lesbro-kehys-malmin-optiikka

Ja Opti+optikot vastasivat: ”Miten niin ei saa?”

Todella monet Opti+liikkeet hiovat edelleen asiakkaidensa linssit paikan päällä, joten vanhoihin kehyksiin saattaa saada uudet linssit jopa odottaessa.

Tiedustelimme Opti+liikeistä valmiutta tehdä uudet linssit vanhoihin kehyksiin ja saimme runsaasti myöntäviä vastauksia: ”Totta kai teemme linssityksiä vanhoihin kehyksiin. Jopa vanhoista linsseistä vielä vanhempiin kehyksiin jos on tarvetta. Esimerkiksi hätäapuna, jos uudet kehykset ovat rikki, mutta asiakkaalla oma vanhempi kehys.”

”Asiakkaistani tosin suurempi osa haluaa vanhat hyvät linssit uusiin kehyksin vanhojen rikkouduttua, vähemmän niitä jotka eivät luovu vanhasta tyylistään. Linssien vaihtokaan ei ole ongelma, ne valmistuvat hetkessä ilman tilauksia ja pitkiä odotuksia.”

Keräsimme listan asioista, jotka asiakkaan on hyvä tietää vanhoihin kehyksiin tehtävistä linssityksissä:

  1. Kehyksen kuntoarvio. Kehyksen pitää olla ehjä, ainakin korjattavissa, tukevassa kunnossa. Metallikehyksessä ei saa esiintyä meltoontumisia, eli pehmeyttä.
  2. Muovikehyksissä värjääntymät, kellastumat, kertovat materiaalin kuivamisesta ja jäykistymisestä, jolloin rikkoutuminen linssityksen yhteydessä on erittäin todennäköistä.
  3. Jos metallikehys on kulunut niin että pinnoite on ihon hankauksesta ja hien vaikutuksesta syöpynyt pois tai muutoin vaurioilla, ei sitä kannata nikkeliallergiavaaran takia enää linssittää uudelleen. Poikkeuksena allegiasoimaton titaanimateriaali.
  4. Voimakkuuden muutos kehyksissä jo oleviin linsseihin nähden. Entisten lukulasien kehys voi olla esimerkiksi kokonsa puolesta monitehoihin sopimaton.
  5. Olisi hyvä antaa jonkinlainen arvio mahdollisesta käyttöiästä, joskin vastuu jää yksin käyttäjälle. Muovikehyksille se on lähes mahdoton tehtävä. Uusien linssien aiheuttama jännitys voi vaikuttaa kehyksen kestävyyteen jos kehys esim. putoaa lattialle.
  6. Vaikka vanha kehys olisikin linssityshetkellä vielä voimissaan, siihen ei välttämättä saa enää varaosia jos se sanoo sopimuksensa irti linssityksen jälkeen.
  7. Joskus kehyksen nostalgia/historia on sellainen, että sitä haluttaisiin käyttää edelleen esim. joissain erikoistilaisuuksissa. Silloin säännöistä voi kenties joustaa. Asiakkaan päätös on aina hänen, mutta hänellä on oikeus tietää riskit ja minkälaisia lisäriskejä uudelleenlinssitys aiheuttaa.

Pikagallup paljastaa, että asiakas ei jää Opti+optikkoliikkeessä pulaan, kun haluaa linssit vanhoihin kehyksiinsä, tai vintage-löytöönsä

Kysyimme:

1) Linssitättekö vanhoihiin kehyksiin?
2) Mitä asioita pitää huomioida kun vanhoihin kehyksiin laitetaan uudet linssit?

Kyrösnäkö Kyröskoski

” Meillä kyllä onnistuu vanhoihinkin kehyksiin, eli ei ongelmaa.”

Kangasala Optiikka

” Ilman muuta linssitetään vanhat kehykset kunhan ne ovat ehjät. On hyvä ilmoittaa asikkaalle että aina on riski kehyksen mennä rikki kun esim muovi kehys lämmitetään kun otetaan vanhat linssit pois ja uudestaan lämmitetään kun laitetaan uudet linssit. Mutta jos kehykset hyväkuntoiset yleensä onnistuu aina”

Ogelin ja Malmin Optiikka Helsinki

”Totta mooses linssitämme! – tunti ja valmis!!
Kehyksen kunto täytyy kokonaisuudessaan arvioida huolella, että kestää linssityksen ja tietysti mielellään vielä myös uusien linssien keskimääräisen elinkaaren.
-> Metallikehys: Piilovauriot (mahd. murtumat ym. jotka voivat pikapuoliin johtaa kehyksen rikkoutumiseen), linssiaukon kiinnitysruuvien tarkastus, että linssit saadaan varmasti asennettua ilman suurempia harmeja.
-> Muovikehys: ”riskisempi”! Useimmat kehysmuovit haurastuvat, mikä mihinkin tahtiin. Saranoiden toimivuus – saranaupotuksien pitävyys. Muovikehyksissä kunto arvioitava kokonaisuudessaan erityisellä huolella..!

Optikko Ukkonen Turku

” Tehdään kyllä. Optikolla arvioidaan ovatko kehykset siinä kunnossa että kannattaa laittaa uudet linssit”

Näköidea Iisalmi

”Tottakai saa vanhoihin, jos kehys on kunnossa.”

ZeLinssi Kempele

”Kyllä linssitetään vanhoja kehyksiä. Kehyksen kunto tulee tarkistaa, jos ne ovat rikkinäiset tai kuluneet, suosittelemme uutta kehystä, mutta asiakas päättää.”

Karhupuiston Optiikka Helsinki

”Linssittämme paljonkin omiin kehyksiin, jopa mainostamme sitä. Ei siinä ihmeempiä ole, kehys tietysti pitää olla hyväkuntoinen. Jotkut asiakkaat ihmettelevät, kun linssitykselle tulee hintaa enemmän kuin ketjujen tarjouslaseille. Mutta laatu maksaa aina. Linssitys tehdään aina Suomessa myynnissä olevista laatulinsseistä, ei mistään massahalpatuotteista.”

Turun Optiikka Turku

” Linssitämme ja saamme tilattua linssit muotoonhiottuina, joten asiakkaan ei edes tarvitse jättää kehystä meille. Tietysti kehyksen pitää olla hyväkuntoinen, koska muuten on suuri vaara, että kehys rikkoutuu linssityksessä. Liian vanha muovikehys tai kehys, jota on jo korjattu, eivät oikein ole suositeltavia uudelleen linssitettäviksi. Asiakkaalle kerrotaan aina rikkoutumisvaarasta ja hän päättää ottaako riskin.”

Mikkelin Näkökulma Mikkeli

” Mikkelin Näkökulma on aina hionut linssit myös entiseen kehykseen jos se on ollut riittävän kunnollinen. Jopa asiakkaan vanhat linssit sovitettaan uuteen kehykseen.”

Optikko Kirkassilmä Forssa ja Loimaa

”Linssitämme myös vanhoja kehyksiä. Kehyksen kunto – kuinka kulunut se on, onko vääntynyt yms. tulee tarkistaa. Jos se on kunnossa, niin ei estettä! metallikehyksessä huonokuntoiset nenätyynyt ja aisanpäät kannattaa vaihtaa linssityksen yhteydessä.”

Wirmon Silmälasiliike Mynämäki

” Teen linssivaihot entisin kehyksiin mielelläni. Huomioitavaa on oikeastaan vain entisen kehyksen kunto ja sopivuus uuden lasiratkaisun kehykseksi. Hauraaseen, entiseen kehykseen ei välttämättä kannata asentaa ainakaan arvokkaita linssejä. Edelleen entisten lukulasien kehys voi olla esimerkiksi kokonsa puolesta monitehoihin sopimaton. Asia selviää kuitenkin aina, kun asiakas tulee käymään ja asiaa tutkitaan.”

Optikko ja Kello Seppänen Pieksämäki

”Totta kai linssitetään. Asiakas joutuu olemaan vain hionnan ajan 0,5-1h ilman laseja. Ensin tietysti arvioidaan kestävätkö vanhat kehykset vielä käyttöä.”

Opticus Lohja

” Kyllä linssitetään. Tarkistamme että vanha poka on ehjä ja saranat toimivat. Jos on muovipoka tarkistetaan pinnat murtumien varalta, ja onko kehä hapero. Työmaksu linssityksestä on 12 euroa ja valitun linssin hinta päälle.”

Joensuun Optiikka Joensuu

Joensuu linssittää myös vanhoja kehyksiä. On otettava huomioon kehyksen kunto. Jos näemme, ettei kehys varmaankaan kestä linssitystä, niin emme lähde linssittämään.
Vanhoihiin kehiin linssitettäessä asiakas ottaa aina vastuun kehyksen kestävyydestä. Eli jos kehys meneekin rikki linssityksessä, se on asiakkaan vastuulla. Meillä tämä on toiminut ja asiakas on asian ymmärtänyt.
Koska linssitys on kuitenkin aina kovin yksilöllistä työtä, kerromme myös, että nytkin meiltä saa edullisemmin uudet kehykset linsseineen kuin vanhaan kehään linssityksen.”

Jyväsoptiikka Jyväskylä

” Teemme uudelleenlinssityksiä. Huomioimme toki ensin, että kehykset ovat siinä kunnossa, että ne kestävät linssityksen.”

Suomenselän Optiikka Ähtäri

” Linssitän toki, mikäli kehys on ehjä”

Visio Optikko Savonlinna

”Tottahan toki tehdään.”

City Optiikka Tampere

”Kyllä teemme. Kun on ollut pidempään alalla, on kehittynyt kyky arvioida linssityksen riskejä, jotka kerrotaan asiakkaalle, ennenkuin tartutaan toimeen.”