Kuivasilmäisyys

Kuivasilmäisyys nainen

Kuivasilmäisyys on hyvin yleinen vaiva. Käytännössä silmälääkäri törmää siihen useita kertoja päivässä. Kostutustipat ovatkin myydyimpien silmälääkkeiden joukossa.

Oireet

Kirvely ja roskantunne ovat kuivasilmäisyyden oireita. Muita tyyppioireita ovat vetistely etenkin ulkona tuulisella ja kylmällä säällä sekä silmien punoitus. Luomien sisänurkkiin saattaa kertyä karstaa yön aikana, jota voi helposti luulla tulehdukseen liittyväksi rähmäksi. Vetistelyn luullaan usein johtuvan kyynelteiden tukkeumasta, mikä toki sekin on mahdollinen syy, tosin harvinaisempi.

Kuivasilmäisyys on hoidettavissa oikeanlaisilla tuotteilla. Ennen kuin päätetään tuotteista, on tärkeää tietää mistä silmien kuivuminen johtuu. Kyynelnestettä saattaa muodostua riittävästi, mutta se haihtuu liian nopeasti, tai kyynelnestettä ei muodostu tarpeeksi. On tärkeää tehdä mikroskooppinen tutkimus ja kyynelnesteen mittaukset, jotta oikea hoito löytyy.

Syyt

Kuivasilmäisyyden taustalla voi olla sairaus kuten nivelreuma. Myös jotkut lääkkeet voivat kuivattaa silmiä (esim. beetasalpaajat ja antihistamiinit). Monien silmäleikkausten jälkeen esiintyy ohimenevää silmien kuivumista (taittovirhekirurgia, kaihileikkaus).
Ulkoiset seikat voivat aiheuttaa silmien kuivumista ilman, että kyseessä on varsinaisesti silmäsairaus vaan pikemminkin kiusallinen vaiva. Koneellinen ilmastointi (autot, huoneistot) sekä lähityöskentely kuivattavat silmiä (silmät räpyttävät lähelle katsottaessa harvemmin). Talvella huoneilma on lämmityksen takia kuivempaa kuin kesällä.

Diagnostiikka

Kuivasilmäisyys diagnosoidaan usein silmälääkärin toimesta. Useimmiten jo potilaan oireet viittaavat siihen ja kliininen tutkimus varmistaa asian. Kliinisen tutkimuksen yhteydessä voidaan tehdä täydentäviä tutkimuksia kuten break up time –määritys (BUT) sekä rose bengal –värjäys sekä Schirmerin liuskatesti. Vika voi olla joko kyynelnesteen määrän vähyydessä tai sen laadussa tai molemmissa. Seurauksena on silmän pinnan kuivuminen, josta seuraavat em. oireet.

biodrop

BioDrop-kostutustippojen vaikuttava aine on hyaluroni, jota esiintyy esimerkiksi silmän lasiaisessa. Viskoelastisen ominaisuutensa ansiosta silmän kyynelnestettä muistuttava hyaluroni pysyy silmän pinnalla myös silmän liikkuessa.

Hoito

Kuivasilmäisyyden ensisijainen hoito on kostutustipat, joita löytyy laadultaan erilaisia. Nestemäiset tipat ovat lyhytvaikutteisia ja geelimäiset pitkävaikutteisia. Käytännössä kokeilemalla löytyy itse kullekin sopiva tippa. Samoin sopiva annostiheys löytyy kokeilemalla. Perusperiaate on se, että mitä kuivemmat silmät, sitä tiheämpi tiputus. Tärkeää on muistaa lääkityksen säännöllisyys. Kostutustippojen lisäksi hoitoa voidaan tehostaa vaikeissa tapauksissa yöksi laitettavalla vaseliinipohjaisella kostutusvoiteella. Lisäksi voidaan asettaa kyynelpisteisiin tulpat, joilla saadaan pidennettyä kostutustippojen ja –voiteen vaikutusaikaa. Jos huoneilma on selkeästi kuivaa, auttaa siihen ilmankostutin. Vain harvoin kuivasilmäisyys johtaa vaikeisiin komplikaatioihin kuten sarveiskalvon tulehdukseen.
Juha Lappalainen
silmätautien erikoislääkäri

Tervetuloa Opti+optikolle hakemaan helpotusta kuivasilmäisyyteen!