Kuivasilmäisyyden hoito lisää elämänlaatua

Kuivasilmäisyys on yleinen ongelma Suomessa

 

Jopa 40% ihmisistä kärsii jossakin elämänsä vaiheessa kuivasilmäisyydestä. Silmien kuivumista aiheuttavat useat tekijät, kuten kuiva huoneilma, keskuslämmitys tai ilmastointi, työskentely tietokoneella tai television katselu. Talvella kosteusarvot laskevat Saharan tasolle, joka altistaa suomalaiset kuukausien ajaksi kuivasilmäisyydelle.  Myös ikääntyminen ja hormonaaliset muutokset vaihdevuosien aikana ja jälkeen sekä monet lääkkeet voivat aiheuttaa silmien kuivumista. Jatkuva digilaitteiden käyttö aiheuttaa yhä nuoremmille oireita. Jopa pienet lapset ja koululaiset kärsivät kuivista silmistä. Varaa aika lähimmältä Opti+ optikoltasi kuivasilmätutkimukseen ja saat helpotusta näkemiseen.

Kuivasilmäisyyden oireet

Kuivasilmäisyys on monijänteinen kyynelfilmin ja silmän pinnan sairaus, ja sen oireita ovat hiekan tunne silmässä, silmien vetistely, punoitus ja kuivuuden tunne. Kuivat silmät rasittuvat helposti ja näkö voi sumentua silmien kuivuessa. Vaiva on useimmiten lievä, mutta kiusallinen. Joskus kuivuminen aiheuttaa sarveiskalvon pinnalle haavaumia, jotka heikentävät näkemistä ja ovat erittäin kivuliaita.

Kuivasilmäisyydestä aiheutuva kyynelkalvon epävakaus voi johtaa silmän pinnan vahingoittumiseen – tiedätkö oletko kuivasilmäinen?

Joka kerta, kun räpäytät silmiäsi, muodostuu silmän pinnalle suojaava kyynelkalvo. Tällä kalvolla on silmässä useita tehtäviä. Se muodostaa optisesti toiminnallisen pinnan, suojaa infektioilta, toimii voiteluaineena, estää kyynelnesteen haihtumista ja pitää silmän kosteana.

Kyynelkalvo muodostuu kolmesta kerroksesta: musiini-, vesi- ja lipidikerroksesta. Kyynelkalvon uloin kerros, lipidikerros, estää kosteuden haihtumisen silmästä. Jos lipidikerros ei toimi kunnolla, silmä kuivuu. Kyynelkalvon lipidikerroksen toiminta on häiriintynyt lähes 80%:lla kuivista silmistä kärsivistä. Jos sinulla voi mielestäsi olla kuivat silmät, keskustele Opti+optikkosi tai silmälääkärisi kanssa ja pyydä häntä tekemään kuivasilmäisyystutkimus. Tutkimuksen perusteella tehdään hoitosuunnitelma oikeanlaisille toimenpiteille ja hoitotuotteille. Katso kuva klikkaamalla se suuremmaksi.

Käytännön vinkkejä kuivien silmien rauhoittamiseen

Kuivasilmäisyyteen ei ole parannuskeinoa, mutta voit lievittää sen oireita ja suojata silmiäsi usein eri tavoin. Kuivien silmien oireita voidaan lievittää huolehtimalla riittävästä nesteytyksestä sisäisesti sekä muuttamalla ruokavaliota ja elinympäristön tekijöitä. Myös voitelevien silmätippojen kaltaisten keinokyynelten käytöstä voi olla apua. Vaikka silmätipat eivät olekaan reseptituote, oikeat kuivasilmäisyyden tutkimiseen kouluttautuneelta Opti+optikoltasi saamat hoitotuotesuositukset nopeuttavat ja varmistavat hoidon tehon.

Silmien räpytteleminen useammin

Keskittyessään lukemiseen, ajamiseen tai tietokoneella työskentelyyn, ihmiset yleensä räpyttelevät silmiään normaalia huomattavasti harvemmin, jolloin silmien kyynelfilmi ei uusiudu riittävän usein. Silmien räpytteleminen tietoisesti useammin, voi auttaa lievittämään kuivasilmäisyyden oireita jonkin verran. Myös lyhyen tauon pitäminen ja silmien lepuuttaminen saattaa rauhoittaa kuivasilmäisyyden oireita. Silmien sulkeminen muutamaksi minuutiksi tai lämpöhauteen käyttö ovat pieniä asioita, joista voi olla suurta hyötyä. Älä kuitenkaan hiero silmiäsi, sillä se voi pahentaa oireita.

Taustalla olevien sairauksien hoito

Kuivasilmäisyys voi johtua muista taustalla olevista silmäsairauksista tai yleisterveydellisistä ongelmista. Näiden ongelmien parantaminen saattaa edistää kuivasilmäisyyden oireiden lievittämistä. Silmä- tai omalääkärisi voi auttaa diagnosoimaan nämä sairaudet ja löytämään sopivat hoitovaihtoehdot. Jos tiedät taustalla olevista sairauksista, kerro niistä hyvissä ajoin optikollesi tai lääkärillesi.

Kerro Opti+optikollesi ja lääkärillesi myös muista käyttämistäsi resepti- ja käsikauppalääkkeistä. Monet lääkkeet vaikuttavat kyynelnesteen rakenteeseen ja optikon on hyvä tietää lääkkeiden käyttö. Mainitse myös jos käytät piilolinssejä, toisen tyyppisten piilolinssien käyttö voi helpottaa oireita.

Kannattaa syödä kalaa

Tutkimukset ovat osoittaneet, että omega-3-rasvahappojen säännöllinen nauttiminen voi auttaa vähentämään kuivasilmäisyyttä. Omega-3-rasvahappojen paras lähde on rasvainen kala, kuten lohi, silli, makrilli, anjovis, sardiini ja tonnikala. Jos et pidä kalasta, myös pellavaöljy sisältää runsaasti näitä rasvahappoja. Viimeisimmät tutkimustulokset tyrnin hyvästä vaikutuksesta kuivien silmien hoidossa puoltavat tyrniravintolisän käyttöä.

Tyrniöljyllä on edullisia vaikutuksia kuivasilmäisyyden oireisiin ja kyynelnesteen osmolaarisuuteen

Kuivasilmäisyyttä hoidetaan tavallisimmin kosteuttavilla silmätipoilla. Ne lievittävät oireita, mutta eivät poista kuivasilmäisyyttä ylläpitävää tulehdusta. Turun yliopiston biokemian ja elintarvikekemian laitoksen sekä kliinisen laitoksen tutkimuksessa havaittiin tyrniöljyn syömisellä edullisia vaikutuksia kuivasilmäisyyden oireisiin sekä kuivasilmäisyyden keskeiseen kliiniseen mittariin, kyynelnesteen osmolaarisuuteen.

Piiloset Ophtamin® Dry Eye on kuivasilmäisyyden oireisiin kehitetty kotimainen kaksoistyrniöljykapseli. Dry Eye sisältää sekä tyrnin siemenestä että hedelmälihasta uutettua ainutlaatuista SBA24®-täystyrniöljyä, jossa yhdistyvät kaikki tärkeät Omega-rasvahapot tasapainoisessa koostumuksessa. Omegoiden lisäksi saat Dry Eye -kapseleista E- ja A-vitamiinia.

Elinympäristön vaikutukset

Aurinko, tuuli, kuumuus, pöly, savu ja kuiva ilmasto voivat pahentaa kuivasilmäisyyden oireita. Ulkoillessasi aurinkolasien käyttö auttaa estämään näiden tekijöiden vaikutusta ja suojaamaan silmiäsi ärsytykseltä. Sisätiloissa ilmansuodatin voi poistaa ilmasta pölyä ja muita ärsyttäviä aineita, ja ilmankostutin kostuttaa liian kuivaa ilmaa. Näin voit ehkäistä kyynelnesteen liian nopeaa haihtumista silmistäsi. Vältä tuulettimien ja hiustenkuivainten käyttöä sekä tupakointia, mikäli mahdollista.