Vinkkejä aurinkolasien valintaan

 

Tyylikäs tapa suojautua auringon säteiltä

MIKSI AURINKOLASIT?

Aurinkolasien tarkoitus on suojata silmiä häikäistymiseltä sekä auringon haitalliselta UV-säteilyltä. Vaikka kirkaskin muovilinssi antaa jo hyvän suojan UV-säteilyä vastaan, häikäistymiseltä suojaa vain värjätty linssi. Kaikkein paras suoja auringon säteille ovat BlueStop-linssit, jotka suojaavat UV-säteilyn lisäksi myös auringon haitallisen sinisen valon. Optikolta hankkimiisi aurinkolaseihin voidaan huomioida eri värisävyjen ja tummuksien häikäisyä poistavat ominaisuudet ja kontrastinäkösi tarpeet.

MINKÄ LINSSIVÄRIN VALITSEN?

Ruskeat linssit parantavat kontrastia ja soveltuvatkin erinomaisesti autoiluun, luonnossa liikkumiseen ja esimerkiksi pyöräilyyn ja golfaamiseen. Ruskeat linssit muuttavat hieman värisävyjä. Harmaa linssi vastaavasti ei muuta värisävyjä mutta koetaan tummempana kuin samaa tummuusastetta oleva ruskea. Keltaiset ja oranssit linssit parantavat kontrastia ja toimivat parhaiten sumuisella kelillä. Suositellaan esim. ampujille ja laskettelijoille.  Siniset linssit ovat näkemisen kannalta huonoin väri. Koska linssi päästää lävitseen sinisen valon, tekee se näkemisestä epätarkan ja huonontaa kontrastia.

Polarisoivat linssit poistavat tasopinnoilta, kuten märältä asfaltilta, kiiltävältä hangelta tai vedenpinnalta, tulevat heijastukset. Ne ovat erinomaiset vesillä liikkuessa, hiihtäessä ja autoillessa.Aurinkolasit on mahdollista hankkia myös voimakkuuksilla ja tällöin on yhtä lailla vaihtoehtoja linssien värin ja tummuuden suhteen. Myös polarisoivia linssejä saa voimakkuuksilla.

MIKSI OSTAISIN AURINKOLASIT OPTIKOLTA HALVEMPIEN ”MARKETTILASIEN” SIJAAN?

Optikkoliikkeissä myytävien aurinkolasien linssit ovat pääsääntöisesti optisesti hiottuja, eli ne valmistetaan samalla tavalla kuin silmälasien linssit. Näin ollen niiden läpi maailma näyttää tarkalta ja vakaalta. Halpalasien linssit valmistetaan prässäämällä tai valamalla, jolloin niiden optiikka ei ole tarkka ja linssit saattavat aiheuttaa vääristymiä ja epämukavan näkemisen.  Kuten mainittua, optikolta saat aurinkolaseihisi linssit vahvuuksillasi ja samalla voidaan huomioida erikoistarpeet esimerkiksi autoilu, golfin pelaaminen tai vesillä liikkumisen tarpeet.

Kehysmateriaaleissa on myös eroja. Hyvien aurinkolasien tulee pysyä hyvin päässä, ne eivät saa painaa eikä valua. Optikkoliikkeestä ostettuja laseja pystyy taivuttelemaan ja muotoilemaan käyttäjälle istuvaksi. Halpalasien materiaalit (etenkin muovikehyksissä) ovat usein sellaisia, joita ei voi muovata vaan lasit valuvat tai painavat helposti. Usein myös kovalla rasituksella olevat osat, kuten saranat, on tehty halpalaseissa muovista. Muovisissa silmälasikehyksissä saranat ovat aina metalliset kestävyyden takia. Kalliimmat aurinkolasit tehdäänkin usein samoista materiaaleista kuin hyvät silmälasien kehykset.