Kesämenoissa piilolinssit suojaavat UV-säteilyltä

Kategoriat: Aurinkolasit ja Piilolinssit.

Pori_Jazz_2012_2_Wikpedia_commons

UV-suojalla varustetut piilolinssit ovat tehokkaita eliminoimaan UV-säteilyä, jota silmiin voi  heijastua liplattavista laineista tai terassin lasipöydästä. Aikuisnäköisetkin saavat UV-suojaa monitehopiilolinsseistä, jolloin myös trendikkäiden aurinkolasien käyttö onnistuu. Vähäisemmällä  kirkkaudella piilolinssit riittävät suojaksi, mutta jos oikein porottaa, ne eivät korvaa aurinkolaseja.

UV-säteilyn määrä on suurin keskipäivällä. Aikaisin aamulla ja myöhään iltapäivällä, jolloin aurinko paistaa matalammalta, heijastukset puolestaan tekevät häikäisyn kiusalliseksi.  Koko eliniän aikana saatu uv-säteily vaikuttaa silmävaurioiden syntymiseen. Piilolinssit eivät suojaa silmän herkkää ympärysihoa – ryppyjä tulee UV:stä ja siristelystä. Piilolinssit toki suojaavat  silmän sarveiskalvoa ja mykiötä uv-säteilyltä. Ne eivät myöskään poista häikäisyä, vaan siihen vaivaan tarvitaan aina kunnolliset aurinkolasit.

Noin viidellä prosentilla silmälasien käyttäjistä on käytössään myös piilolinssit, ja moniteholinssejä käyttävien kohdalla luku pienenee. Monitehopiilolinssien portaaton voimakkuusprofiili mahdollistaa helpon siirtymän lähi-, väli- ja kaukokatselun välillä, joten ne ovat hyvä ratkaisu harrastavalle aikuiselle. Kesällä jokaisella silmälasien käyttäjällä kannattaisi olla käytössään myös piilolinssit
ranta-, retki- ja ulkoilmaelämää varten.

Piilolinsseillä on uusia ystäviä

Alkuvuonna piilolinssien myyntiluvut ovat kääntyneet Suomessa nousuun. Näyttäisi siltä, että  erityisesti vähän varttuneempi väestö on löytänyt nykyaikaiset piilolinssit uudestaan.  Markkinoilla on monipuolinen valikoima erilaisia linssimateriaaleja ja –rakenteita erilaisiin silmiin ja käyttötarkoituksiin. Piilolinssejä käyttäessään aurinkolasit voi valita vapaasti mieltymyksensä ja harrastustensa mukaan, sillä silloin aurinkolaseihin ei tarvita voimakkuuksia.

”Itse suosittelisin Porin Jazzeille näyttävän kokoisia trendiaurinkolaseja ja huolettomia kertakäyttölinssejä. Päijännepurjehdukseen ja mökkeilyyn puolestaan käyttäisin kaarevia, polarisoivia aurinkolaseja, jotka suojaavat myös sivuilta sekä kuukausipiilolinssejä, jotka voivat olla silmässä vaikka yötä-päivää. Kuitenkaan ei ole olemassa yhtä piilolinssityyppiä, joka kävisi kaikille käyttäjille, vaan optikko auttaa löytämään sopivan,” kommentoi Panu Tast, Suomen Optisen Toimialan toimitusjohtaja.

– kuva: Wikipedia Commons