Mitä eroa on optikon määrämillä lukulaseilla ja ”tiimarilaseilla”

Kategoriat: Harrastukset, Kehykset, Linssit ja Optikko.

Kesälukemista

Vaikka Tiimari onkin jo historiaa, voinemme käyttää valmislaseista tuttua ”tiimarilasit” nimeä.

Eroja valmislasin ja yksilöllisesti valmistettujen lukulasien välille syntyy luonnollisesti paljonkin. Vaikka puhuttaisiin varsin edullisistakin optikkolukulaseista.

Lähdetäänpä kehyksistä liikkeelle

Lukutuokio voi venyä pitkäksikin, joten on tärkeää että kehykset ovat mukavat, eivät valu, eivätkä paina nenän päällä tai korvien takana. Optikolla voi kokeilla erilaisia malleja ja etenkin näin kesä-aleaikana edullisia malleja riittää. Samalla optikko taivuttelee kehykset jokaiselle kasvolle istuvaksi, mutta ”tiimareissa” materiaali ei kestä taivuttelua.

Lukulaseilla katsotaan useimmiten hieman alaviistoon, joten oikealla kehysvalinnalla varmistetaan myös se, että linssi saadaan asennettua oikealle korkeudelle. Näin kehysten asennon kanssa ei tarvitsee kikkailla luettaessa, kuten saattaa tapahtua ”tiimarilasien” kanssa.

Optikon mittaamat lukulinssit sisältävät paljon ominaisuuksia, joita valmislaseissa ei ole

  • ehkä kaikkein tärkein ominaisuus on yksilöllinen lähinäkö, sinulle mitatuilla linsseillä näet siis juuri sille etäisyydelle kuin oma lukuasentosi vaatii
  • hajataiton korjaus ja silmien pieninkin keskinäinen ero voidaan ottaa huomioon
  • yksilöllisesti ja oikein mitoitettu keskiö (huomioi silmiesi etäisyyden toisistaan)
  • silmät ovat usein myös erilaiset ja vaativat oman voimakkuuden molemmille silmille – valmislaseissa molemmat linssit ovat saman vahvuiset
  • vahvuusalue voidaan valmistaa paljon laajemmalle alueelle, kuin mitä valmislasien valikoimasta löytyy
  • linsseissä on kovapinta, joka ehkäisee linssien naarmuuntumista ja heijastamaton pinnoite lisää käyttömukavuutta, kun paperin pinta ei kiiltele, eikä heijastuksia kuvaudu linssien pinnoille

Lyhyesti optikkolasien ja valmislasien eron voi tiivistää siten, että harvoin tarvittavaan tilapäiskäyttöön ”tiimarilasit” voivat olla ihan ookoo ratkaisu. Jos lukulaseja käytetään usein, kannattaa ehdottomasti hankkia yksilölliset lukulasit optikolta.

Hintaesimerkkinä Turun OPTI+ optikko Ukkosella hyvät valmislasit maksavat noin 15 – 40 €. Optikon määräämät lukulasit saat alkaen 59 € jollon hintaan sisältyy myös näöntutkimus. Eroa kalliimpien valmislasien ja omilla voimakkuuksilla tehtyjen lukulasien välillä on silloin vain 19 €, joka kyllä kannattaa maksaa jo lasien hintaan sisältyvän näöntutkimuksen ansiosta.